Review: Asics Gel FujiPro trailrunschoen

Tot nu toe liep ik mijn trail runs altijd op normale hardloopschoenen. Onder andere vanwege blessuregevoeligheid en het wisselen tussen verhard en onverhard terrein durfde ik tot nu toe niet de stap te zetten naar trailrunschoenen. Ook zijn er budget-technische redenen. Ik heb nou eenmaal niet een onbeperkt budget om elke mooie schoen te kopen die ik zie. Dus was de keuze steeds of een hardloopschoen of een trailrunschoen. Met de FujiPro beweeg ik me dichter dan ooit naar de trailrunschoen toe. Een korte review.

City to trail hardloopschoen

De FujiPro is een allround trailrunschoen die ook op verharde wegen goed functioneert. De term city to trail zegt eigenlijk alles: vanuit de stad zo naar je favoriete onverharde paadjes toe lopen. Dat betekent dat er voldoende demping in de schoen zit om verhard te kunnen lopen en dat het profiel zowel geschikt is voor de verharde wegen als de modderige, zanderige en rotsachtige ondergronden.

De schoen heeft ook nog een paar trail-specifieke eigenschappen. Zo is de bovenschoen van de Asics Gel-FujiPro robuust en stevig. De schoen heeft bovendien een grote waterafstotendheid en is met 580 gram per paar licht van opbouw. De zool heeft een grof profiel en zorgt voor voldoende grip.

Asics Gel FujiPro trailrunschoen
Asics Gel FujiPro trailrunschoen heeft een grove zool voor voldoende grip

Propulsion Trusstic & Anti Gravel Tong

Een trailrunschoen zou geen trailrunschoen zijn zonder een paar dure woorden. De FujiPro maakt gebruik van het “Propulsion Trusstic” systeem voor een maximale lancering. Ook heeft de schoen een mooi vakje om de veters in op te bergen. Tot slot heeft de FujiPro een “Anti Gravel Tong” die voorkomt dat er vuil in de schoen terecht komt.

De Asics FujiPro in de praktijk

Momenteel zit ik lekker met mijn nieuwe trailrunschoenen op de bank een blog te schrijven. Ik heb de FujiPro helaas nog niet in de praktijk kunnen testen maar zal dat de komende weken gaan doen. Mijn bevindingen plaats ik dan hier.

UPDATE: 22-12-2015

Inmiddels heb ik de Asics FujiPro uitgebreid in de praktijk getest. De eerste 50+ kilometers zijn versleten op verschillende terreinen, ondergronden en onder diverse omstandigheden. De schoen gedraagt zich uitstekend op zowel verharde paden als op onverharde ondergronden. De schoen is heerlijk allround, maar toch krijg je nooit echt het gevoel dat je op snelheid of grip inlevert. Enige minpuntje is dat bij erg modderige paadjes de grip niet meer optimaal is.

De FujiPro is bovenop stijver dan normale hardloopschoenen en geeft voldoende bescherming. De voeten moeten wel even wennen, bij mijn grote teen heb ik zoveel wrijving dat ik de eerste keer een blaar oploop. Ook is de schoen niet heel breed en dus minder geschikt voor langere trails.

Voor trail runners een absoluut pluspunt is dat de schoen snel weer droogt. Regelmatig verdwijnt de schoen in een plas of in de modder, maar nooit krijg ik het gevoel dat mijn voeten echt nat blijven.

Pluspunten:

  • Snelle, allround trailschoen
  • Goede grip onder bijna alle omstandigheden
  • Kan tegen een stootje en is snel weer droog

Minpunten:

  • Op modderige paadjes weinig grip
  • Vrij krap voorin en dus minder geschikt voor lange trails

Wat zijn jouw favoriete (trail)running schoenen? Welke ervaringen heb jij met Asics en trailrunschoenen? Laat ons weten wat jij vindt!